Omdat het nodig is

Omdat het nodig is: nodig te weten wat we zijn, als mens.

Wij zijn MENSEN, en mensen zijn vrij kiezende wezens met volstrekt unieke eigenschappen! En het welzijn en geluk van de mens hangt af van de ontwikkeling  van die typische potentiële mens-eigenschappen, van onze menselijke waarden. Dat geldt zowel voor elke individuele mens als collectief (mensheid).
Maar hoe zouden we die speciale eigenschappen ooit kunnen ontwikkelen als we onszelf daarvan niet bewust zijn, of die zelfs willen ontkennen?
In de huidige overgangstijd lijkt het wel of heel veel mensen de moed opgeven omdat agressie en conflicten in onze maatschappelijke, politieke, economische en godsdienstige systemen zijn gaan overheersen. De oorzaak daarvan is dat wij steeds maar ideeën en gedragspatronen uit het grijze verleden blijven na-apen – ideeën en gedragingen die meer en meer hopeloos ontoereikend blijken in dit nieuwe tijdperk.
Als gevolg daarvan zijn zovelen van ons geneigd te geloven dat de mens van nature agressief is, èn blijft (u kent het wel: “het is altijd oorlog geweest en het zal altijd oorlog blijven”). Maar daarmee is een rampzalig verkeerd mensbeeld ontstaan! Want die agressie is juist een teken van verwòrding van de menselijke natuur.
En de ontdekking en ontwikkeling van wat we als mens echt zijn, van ons unieke en onvermoede potentieel aan menswaardige kwaliteiten, is daarom simpelweg van levensbelang.
Anders geven we zowel ons mens-zijn als onze toekomst op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*