Als je wilt ‘zien’ wat jij – als mens – bent in deze wereld, moet je bij de stenen beginnen.

Ja, dat klinkt misschien onlogisch of zelfs oneerbiedig, maar als je op eigen kracht en met eigen ogen het unieke van mensen wilt leren zien, is de beste manier om eerst na te gaan waarin mensen verschillen van alle andere bestaansvormen in de wereld. Nu is die wereld van ons nogal een ‘drukke winkelstraat’: het krioelt er van natuurverschijnselen, van vormen en van léven. Leven in alle soorten en maten. Dat merken we ieder moment. En om in die wirwar van dingen en gebeurtenissen het wezen van de mens te ‘zien’ is niet eenvoudig, omdat alles zo met alles verbonden is.
Vandaar: laten we eenvoudig beginnen en starten bij de stenen, want die kunnen we gemakkelijk apart van al het andere zien: in o.a. de grond waarop we lopen.

En als we ons verdiepen in dat minerale bestaansniveau, met al zijn oneindig vele bijzondere eigenschappen, wordt het al gauw zonneklaar duidelijk dat er ook hogere – meer complexe – niveaus bestaan, lévende wezens.
Want een stap hoger dan de stenen treffen we het bestaansrijk van de planten aan. Dat is inderdaad een heel ander en hoger bestaansniveau, vanwege de unieke eigenschappen die planten hebben, zoals groeien, voortplanting, kleur en geur, ingewikkelde constructies, noem maar op. Allemaal eigenschappen die ‘de stenen’ totaal missen.
Ja, en dan zien we vervolgens al vlot dat er bovenop de planten, een nog hoger, complexer rijk van bestaan is: de dieren. Totaal verschillend van de wereld van de mineralen en van de planten, en werkelijk nog een extra reuzenstap ‘omhoog’.
En als klap op de vuurpijl zien we ten slotte ook het vierde bestaansniveau (of 3e niveau van leven): de mens, ook door zijn eigenschappen weer totaal verschillend van de voorgaande niveaus. Hoger bestaat niet in deze wereld!
En met die mens is iets bijzonders aan de hand, zien we ook al gauw. Mensen zijn blijkbaar dubbele wezens. Ja, zij hebben een lichaam, waarmee zij partners zijn van de dieren – het menselijk lichaam is opgebouwd en functioneert zowat precies als zoogdieren. Maar mensen hebben bovendien nog een compleet andere kant.
Want wat de mens écht onderscheidt van alle andere bestaanswezens is wat bekend staat als menselijke geest of ziel, met als essentiële eigenschap: het verstand. Daarmee kan de mens zijn omgeving begrijpen en gebruiken (wetenschap), en beschavingen opbouwen. In die niet materiële (= geestelijke) eigenschappen zit een uniek element van vrijheid, van creativiteit, van ‘willen’ en beslissingen nemen, dat in alle overige bestaansvormen totaal afwezig is, want daar geldt zonder uitzondering de harde natuurwet: áls dit, dan dát.

En zo zien we, startend vanuit de stenen: de mens is een ziel met een lichaam.

Wat dat allemaal inhoudt kunt u lezen in het boekje “wat is een mens”, zie bovenin de menubalk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*